Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Έφηβοι και Αλκοόλ

Στη δίνη του αλκοόλ φαίνεται πως βυθίζονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι, στους οποίους μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες παρατηρούνται φαινόμενα αλκοολισμού. Χαρακτηριστική, όσο και τραγική, απόδειξη αποτελεί και η παρακάτω είδηση, την οποία διάβασα πρόσφατα στο http://www.news.google.gr/. Σύμφωνα με την είδηση αυτή, λοιπόν, άνοιξε στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, το πρώτο θεραπευτικό ίδρυμα για αλκοολικά παιδιά. Ναι, δε διαβάσατε λάθος, αλκοολικά παιδιά..!

Το πρόβλημα του παιδικού αλκοολισμού εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αυξήθηκε ραγδαία στην επόμενη χρονική περίοδο. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ τριπλασιάστηκε και χρόνο με το χρόνο το κοινωνικό αυτό πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, πολλά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μπαρ συνεχίζουν να προσφέρουν αλόγιστα αλκοόλ ακόμη και σε μικρά παιδιά! Παρά τους ελέγχους της αστυνομίας, ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι φαίνεται πως καταναλώνουν αλόγιστα αλκοόλ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων, τα βαριά ποτά κάνουν θραύση στα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, ενώ το χειρότερο είναι ότι ακόμη και παιδιά δημοτικού βρίσκουν πολύ εύκολα αλκοόλ, από το περίπτερο της γειτονιάς έως τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης.

Η πρόσφατη απόφαση για απαγόρευση διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους κάτω των 17 ετών έρχεται να ισορροπήσει κατά κάποιο τρόπο αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση που παρατηρείται.
Ορισμένα από τα μέτρα αντιμετώπισης που προβλέπονται στη σχετική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων είναι τα εξής:


  • Εμφανής αστυνόμευση-επιτήρηση και έλεγχοι σε πολυσύχναστους χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους όπου κινούνται ανήλικοι


  • Από τις Υπηρεσίες μας εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι ισχύουσες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες σε ανηλίκους κάτω των 17 ετών, που δεν συνοδεύονται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους, δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στα λοιπά δημόσια κέντρα. Οι παραβάτες ιδιοκτήτες ή διευθυντές των εν λόγω καταστημάτων διώκονται τόσο ποινικά όσο και διοικητικά.
    θέμα : Προστασία ανήλικων από την χρήση αλκοόλ.
    http://www.bekiris.gr/answers_202.htm

Πιστεύετε πως αυτά τα μέτρα αρκούν για την καταπολέμηση ενός τόσο σοβαρού κοινωνικούπροβλήματος; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Απλά ήρθαν στο προσκήνιο για να αντιμετωπίσουν φωνές διαμαρτυρίας των ελάχιστων ευσυνείδητων πολιτών. Κατά τα’ άλλα, η πολιτεία έχει ήδη δείξει την ανικανότητά της να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα ανάμεσα στους νέους (βλ. ναρκωτικά). Αντί να καταπολεμήσει το κακό στη ρίζα του, δίνοντας κίνητρο στη νέα γενιά να απομακρυνθεί από τέτοιες συνήθειες, αλλά και μια ευκαιρία σε ένα, όχι και τόσο, αβέβαιο μέλλον, περιορίζεται σε απλές απαγορεύσεις, οι οποίες αμφιβάλλω αν θα τηρηθούν στην πράξη, ιδιαίτερα εδώ στην επαρχία!

(δεν μπόρεσα να βρώ κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά)



Γιατί πίνεις…
Όταν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα που μπορείς νηφάλιος
Απλά δυο φορές καλύτερα;
Το ποτό δεν θα βελτιώσει τίποτα
Γι’ αυτό μην το κάνεις, μην πιεις

1 σχόλιο:

ειρηνη είπε...

δλδ εσυ μικρο μου δεκαεξαχρονο εισαι ευσυνειδητος πολιτης? Εμ δεν μου τα ειπες αυτα χθες να σας δωσω σκετο χυμο! :ΡΡΡΡΡΡΡΡ